ŽENE U IT #1: PREDRASUDE I STEREOTIPI

Žene u IT: Predrasude i stereotipi

Prethodnih nekoliko mjeseci kontinuirano sam bila uključena u diskusije i razgovore o prisutnosti žena u IT-u. Provela sam više od mjesec dana u USA, gdje su žensko preduzetništvo i žene u IT neke od glavnih tema o kojima se svakodnevno priča. Pričala sam o ovoj temi i za show RECreativno sa Dijanom Tepšić. Radim u IT kompanij i svakodnevno se srećem sa različitim pojedincima u ovoj industriji. Sve to me inspirisalo da i pišem o ovoj temi. 

Definitivno je da u svijetu informacionih tehnologija dominiraju muškarci. Sva istraživanja i analize tržišta rada potvrđuju ovu činjenicu. Na globalnom nivou, podaci pokazuju da je prosjek uključenosti žena u IT svijet oko 30% (negdje čak i značajno manje). Naravno, ovaj podatak varira od države do države, od kompanije do kompanije, pa čak i na nivou pozicija unutar kompanije. Kompanija u kojoj radim ima oko 15% žena. Iako ovaj podatak ne djeluje ohrabrujuće, moram naglasiti da se broj žena uduplao u poslednjih godinu dana. Djevojke i žene koje rade sa mnom nisu samo na programerskim pozicijama, nego su prisutne i na drugim pozicijama koje postoje u kompaniji. Poslovi u IT kompanijama nisu samo za programere. Postoje pozicije u drugim, jednako značajnim, oblastima poslovanja: marketing, prodaja, ljudski resursi, finansije, analitika i slično. Nažalost, procenat žena na liderskim i izvršnim pozicijama u svim navedenim oblastima je veoma mali.

Nerijetko se dešava da žene tokom svoje karijere dožive razne neugodne situacije: prekidaju ih kad govore na sastancima, ne uvažavaju se njihova mišljenja, ne dozvoljava im se da donose odluke, ulaže se manje sredstava u ideje i startupe koje pokreću žene, ne dozvoljava se razvoj njihovih karijera i stopira usavršavanje. Čak se i najbolje svjetske kompanije bore sa nedostatkom žena. Uzmimo primjer Googla, koji je objavio da su samo 30% ukupnog broj njihovih zaposlenih žene. Pozitivna stvar je što na liderskim pozicijama imaju čak 25,5% žena.


Stereotipi i predrasude o ženama u IT


Razlozi za manji broj žena u IT sektoru su brojni i različiti, ali se mogu podijeliti na nekoliko ključnih oblasti:

  • Društvene norme i kultura - živimo u društvu koje smatra da žene treba da se posvete porodici i kućnim poslovima, da žene nemaju potrebu da se ostvare kroz karijeru i poslovni uspjeh. Društvene norme su veoma stroge i ograničene kad je u pitanju ekonomska zastupljenost i samostalnost žena. Okruženje ne podržava razvoj žena u biznisu niti ih tretira ravnopravno sa muškarcima, što direktno i utiče na mogućnost uspjeha i zastupljenost žena u IT sektoru. Uticajem na društvo, kroz primjere i iskustvo, može se dati značajna podrška osnaživanju žena. 
  • Obrazovanje - iako je obrazovanje jednako dostupno svima, svjedoci smo da se na tehničke fakultet upisuje značajno manje žena. Djevojčice se još od djetinjstva  usmjeravaju ka drugim profesijama i zanimanjima (društvene nauke, jezici i slično). Posmatranje IT samo kroz programerske i inženjerske poslove je još jedna prepreka za veću zastupljenost žena u ovoj industriji. Srećom, trendovi upisa i interesa za tehničke fakultete se mijenjaju u korist žena. Edukacija roditelja, nastavnika i same djece o tehnološkim promjenama, zanimanjima i vještinama koje su tražene, mogu uticati na promjenu. 
  • Uzori - “You cannot be what you cannot see.” Nedovoljna promocija ženskih uzora iz svijeta tehnologije, kao i nedovoljna promocija žena koje su zaslužne za postavljanje temelja programiranja koje danas imamo ne idu u korist privlačenja mladih djevojaka u IT. Kroz identifikaciju sa uspješnim uzorom, djevojke mogu da vide sebe kao uspješne programere, preduzetnice, menadžere i slično. Ukoliko djevojčicama i djevojkama ne pružimo mogućnost da vide pozitivne primjere uspješnih žena u IT sektoru, teško je očekivati da će samostalno uspjeti da se izbore sa društvom koje se svake različitosti ili hrabrosti za preduzimanjem akcije plaši. 
  • Stereotipi i predrasude - IT je muško zanimanje, muškarci su bolji inženjeri, imaju više strasti za tehnologiju, zaslužuju više plate, bolji su u vođenju biznisa i donošenju odluka, ljudi koji se bave IT su asocijalni i nedruštveni... Sve ove predrasude utiču na to kako se posmatra IT svijet. Dostupnošću informacija o poslovima, izazovima, radnom okruženju u IT kompanijama možemo da razbijamo navedene stereotipe. 
  • Lične ambicije i želje - na kraju, ali ne najmanje važne jesu lične ambicije i želje žena kad je u pitanju njihova profesija i karijera. Nije rijetko da žene svjesno izaberu porodicu kao prioritet i da nemaju ambiciju da se na karijernoj ljestvici visoko penju. Ovo je situacija u kojoj razvoj karijere isključivo zavisi od toga koliko žena želi da se bori i napreduje. Ista stvar je i sa profesijom koju biraju. Sasvim je normalno da žene nekad izaberu netehnička zanimanja jer zaista nemaju želju da se bave isključivo programerskim poslom. Sa druge strane, i dalje imaju mogućnost učešča u IT sektoru kroz različite poslove koji u IT kompanijma postoje: marketing, prodaja, razvoj biznisa, strategija, ljudski resursi, komunikacija, odnosi s javnošću. 
Želje i ambicije žena u biznisu i IT industriji

Tokom rada u IT i drugim kompanijama srela sam se sa ljudima različitih uvjerenja i načina na koji posmatraju žene u poslovnom svijetu. Veliki broj žena suočava sa problemima koje sam opisala. Ovo je tema o kojoj se diskutuje čak i u tehnološki najrazvijenijim zemljama. 
Vjerujem da razvoj i uspjeh u karijeri žene isključivo zavisi od njene želje da napreduje, kao i znanja i sposobnosti koje posjeduje i kontinuirano unapređuje. 

Mnogo je prednosti koje zastupljenost žene u poslovnom svijetu, bio to IT svijet ili ne, donosi kompanijama, zajednici pa i široj startup i preduzetničkoj sceni. Prisutnost žena u timovima i kompanijama značajno utiče na kompanijsku kulturu i ponašanje zaposlenih. 
Zbog obimnosti ove teme, u narednom tekstu ću pisati baš o prednostima veće prisutnosti žena u IT svijetu. 

Comments