IT RJEŠENJA U MENADŽMENTU LJUDSKIH RESURSA

Mendžment ljudskih resursa

Efikasno upravljanje ljudskim resursima zahtijeva tačnu i detaljnu evidenciju o svim zaposlenima – ljudskom resursu koji se danas smatra resursom za postizanje konkurentne prednosti. Detaljna, sistematična, i što je još važnije, lako pristupačna evidencija o ljudima u organizaciji je uslovljena korištenjem kvalitetnog informacionog sistema za upravljanje ljudskim resursima.

Prva asocijacija na informacioni sistem je automatizacija osnovnih funkcija – kreiranje baze podataka koja će olakšati izvršavanje opreativnih poslova. Informacioni sistemi za upravljanje ljudskim resursima treba da grupišu podatke o zaposlenima u jedinstvenoj centralizovanoj bazi sa ciljem lakšeg pretraživanja, pristupanja i analize. Korištenjem Informacionog sistema za upravljanje ljudskim resursima (HR IS) vrši se praćanje svih važnih podataka o zaposlenima.

Menadžment ljudskih resursa podrazumijeva kreiranje politika i planova zapošljavanja, potražnje i ponude potrebnih stručnih kadrova, izbor najboljih radnika za organizaciju, proces zapošljavanja, organizaciju rada, sistem ocjenjivanja, motivacije i nagrađivanja zaposlenih, kao i razvoj zaposlenih. HR IS omogućava upravljanje rizikom i slabostima u kompaniji, zbog mogućnosti analize performansi zaposlenih i procjene potrebnih obuka, i direktnog uticaja na efikasnost njihovog rada. 


Menadžment ljudskih resursa


















HR sektor se bavi administrativnim, operativnim i strategijskim politikama upravljanja ljudskim resursima. Stoga i HR softver treba da podržava sve administrativne, operativne i strategijske aktivnosti. Administrativni dio se odnosi na osnovnu evidenciju o radnicima, operativni treba da podrži svakodnevne aktivnosti menadžmenta ljudskih resursa, dok strategijski dio treba da omogući kreiranje politika i procedura, te efikasno organizovanje i implementaciju istih. Dakle, HR je odgovoran za donošenje i primjenu odluka, politika i programa koje će direktno imati uticaj na poboljšanje konkurentnosti kompanije. HR IS treba da podrži kreiranje i definisanje budžeta sektora za upravljanje ljudskim resursi HR sektora, te redovno praćenje i kontrolu potrošnje istog. Na ovaj način će se pratiti svi troškovi koji se odnose na zaposlene i na aktivnost HR sektora.

Informacione tehnologije su već postale važan dio poslovnih aktivnosti kompanija. Tako je i ulaganje u HR softver ulaganje u kvalitetan alat za pomoć u upravljanju ljudskim potencijalima. Informacione sisteme za upravljanje ljudskim resursima razvijaju svjetske IT kompanije (SAP, ORACLE i drugi), ali i druge manje IT kompanije koje imaju idejno rješenje ovog modela aplikacije.

Cloud tehnologija u menadžmentu ljudskih resursa


Razvoj informacionih tehnologija je nezaustavljiv i direktno utiče na sve poslovne aktivnosti kompanija. Taj uticaj je evidentan i u HR sektoru gdje su se pojavila, a postaju i sve primjenjenija, softverska rješenja bazirana na cloud tehnologiji. Cloud tehnologija omogućava pristup programu i svim podacima u svakom momentu. Do sada su programi bili isključivo vezani za računare na kojima su instalirani, što je veoma često stvaralo probleme prilikom blagovremenog izvršavanja zadataka. Ova rješenja omogućavaju brži i jednostavniji pristup, izmjenu ili analizu podataka. Cloud tehnologije upućuju na to da standardno osmočasovno radno vrijeme u kancelariji gubi smisao, zbog mogućnosti pristupa potrebnim aplikacijama i programima. Cloud rješenja imaju moderniji, ljepši, pristupačniji dizajn, user friendly su i, što je najvažnije, vrlo lako im je pristupiti sa bilo koje lokacije ili uređaja. Jedini uslov jeste internet konekcija. 

Glavne prednosti korištenje cloud HR rješenja jesu: 
  • centralizacija podataka koji su stalno dostupni, 
  • kontrolisan pristup upotrebom korisničke administracije, 
  • ne zahtijeva ulaganje u skupu informatičku infrastrukturu i opremu. 
Stručnjaci tvrde da kod korištenja „oblak rješenja“ rizik gubitaka podataka gotovo da i ne postoji.  

Savremeno poslovanje u današnje vrijeme konstantno zahtijeva smanjivanje troškova poslovanja i povećanje profita, uz efikasno upravljanje svim resursima organizacije. Jedna od glavnih prednosti uvođenja informacionih sistema za HR jeste smanjivanje troškova i skraćivanje vremena potrebnog za vođenje i izvršavanje poslovnih aktivnosti u ovoj oblasti. Dalje, HR IS omogućava povećanje efikasnosti u donošenju odluka, bolju kontrola budžeta sa direktnim uticajem na smanjenje troškova, bolju poslovnu transparentnost i jasnu poslovnu viziju. HR sektor najveće prednosti dobija zbog posjedovanja detaljne baze podataka o zaposlenima, dostupnost podataka 24/7, mogućnost ažuriraranja iste u realnom vremenu, lakše praćenje obaveza uz podsjetnike i upozorenja, minimiziranje grešaka ljudskog faktora, standardizacija radnih procesa i na kraju, menadžment koji će biti usklađen sa usvojenim politikama i programima. 

Upravljanje ljudskim potencijalima


Nedostatak ili prepreka sa kojom se organizacija može sresti jeste proces navikavanja starijih i nefleksibilnih generacija zaposlenih i odbijanje novih tehnologija. U ovom slučaju potrebno je organizovati obuku i olakšati radnicima prelazak na nove tehnologije. Promjenom, organizacija je u mogućnosti da iskoristi sve prednosti razvoja IT, koje su već odavno postale važan i neizostavan faktor poslovanja kompanija.  

Comments